Juoma- ja talousvesi kulkee verkostossamme Salpausselän pohjavesivarannoista kuluttajien ja yritysten käyttöön sekä edelleen tehokkaiden jätevedenpuhdistamoiden kautta vesistöihin. Sitä ennen teemme jätteestä myös lämmitysenergiaa.

Salpausselän suodattama pohjavesi

Asiakaamme saavat vetensä pääasiassa itä-länsisuuntaisen Salpausselän harjumuodostelmasta. Lahdessa ja lähialueilla muodostuukin vettä enemmän kuin kulutamme, noin 100 000 m3 vuorokaudessa, josta asiakkaillemme virtaavan puhtaan veden määrä on noin 25 000 m3 vuorokaudessa.

Viimeistelyllä valmiiksi

Soraharjut ovat niin tehokkaita suodattimia, että niiden puhdistamat sade- ja sulamisvedet kävisivät vaikka sellaisenaan juotavaksi. Vesi vaatii vain vähän käsittelyä ennen sen johtamista luoksenne. Vettä kuitenkin desinfioidaan sen mikrobiologisen turvallisuuden varmistamiseksi kemikaaleilla ja UV-laitteilla. Lisäksi veden pH-arvoa säädetään putkistojen syöpymisen estämiseksi.

110 litraa päivässä

Asutuksen vedenkäyttö Lahdessa on keskimäärin 110 litraa vuorokaudessa asukasta kohden. Peseytyminen vastaa suurimmasta osasta kulutusta 45 prosentin osuudella kokonaiskulutuksesta. Wc-käyntien osuus on 15 %, keittiötöiden 17,5 %, pyykinpesu 15 % ja muut 7,5 %. Veden kulutus on huipussaan iltaisin klo 20-21 ja pienimmillään klo 03-04. Vuoden aikana eniten vettä kuluu touko-kesäkuun vaihteessa, jolloin kastelua tarvitaan eniten. Vähiten vettä kulutetaan juhannuksena ja joulunpyhinä, jolloin teollisuuslaitosten toiminta on pysähdyksissä ja useat asukkaat poissa vakituisilta asuinpaikoiltaan.

Viemäriin vain oikeat asiat

Viemäriverkosto laitteineen toimii hyvin, kun sitä käytetään oikein. Wc-istuimeen menee tällöin vain se, mikä on ensin syöty tai juotu. Vessanpyttyä ei ole missään nimessä tarkoitettu roskakoriksi.


Viemäriin sopimattomat jätteet tai nesteet aiheuttavat ongelmia kiinteistön omissa viemäreissä, viemäriverkostossa, pumppaamoilla ja jätevedenpuhdistamoilla. Pahimmillaan kunnossapitäjien turvallisuus vaarantuu tai ympäristöä suojelevat puhdistusprosessit heikkenevät. Tee siis ekoteko ja käytä viemäriä oikein!

Vedenpuhdistus on ympäristöteko

Jätevesipuhdistamomme poistavat 98 % orgaanisesta aineesta ja fosforista sekä yli 70 % typestä. Lisäksi hygienisointi poistaa bakteerit lähes sataprosenttisesti.

Orgaaninen aines hajoaa Kariniemen ja Ali-Juhakkalan puhdistamoiden mädättämöissä suurimmaksi osaksi biokaasuksi, josta riittää energiaa puhdistamoiden lämmittämisen jälkeen reilu siivu kaukolämpöverkkoonkin.

Mekaanista, biologista ja kemiallista puhdistusta

Jätevedestä poistetaan mekaanisesti hiekka ja kiinteät jätteet, biologisesti orgaaninen aines ja typpi sekä kemiallisesti fosfori. Jätevesi hygienisoidaan UV-valolla ennen sen johtamista Porvoonjokeen. Seurantatutkimukset osoittavat, että sen ulosteperäinen bakteerikuormitus on laskenut merkittävästi hygienisoinnin aloittamisen jälkeen.

Puhdasta vettä puhtaaseen luontoon

Loppu hyvin, kaikki hyvin. Jätevesistä on poistettu puhdistamoissa ravinteita ja orgaanisia aineita, jotka aiheuttaisivat muutoin haittaa vesistöille. Typpi ja fosfori rehevöittävät vesistöjä, eloperäiset aineet kuluttavat happea. Kun jätevedet palautetaan luontoon hallitusti tehokkaan puhdistusprosessin kautta, nämä luontovaikutukset ovat mahdollisimman vähäiset.

Lahdessa Kariniemen ja Ali-Juhakkalan puhdistetut jätevedet johdetaan Nikulan tasausaltaalle, josta jätevedet johdetaan UV-hygienisoinnin kautta Porvoonjokeen. Myös Nastolan jätevedet johdetaan Palojoen kautta Porvoonjokeen. Hämeenkosken jätevedet johdetaan Teuronjoen kautta Kokemäen vesistöön ja Heinolan jätevedet puolestaan Kymenvirran kautta Kymijokeen.